16.03.11

Neizsīks un neapstāsies!
18. februāris 2011, 19:01
Piedrujas bibliotēkā uz entuziasma pamatiem jau gadu darbojas rokdarbnieču pulciņš “Bitīte”, kuru apmeklē vietējās sievietes. Pulciņam nav konkrēta novirziena, katrs dalībnieks izvēlas darīt to, kas viņam pašam vairāk pie sirds. Laika gaitā tomēr virsroku guva izstrādājumi no pērlītēm, ar ko aizrāvušās praktiski visas dalībnieces.

Par godu pulciņa pirmajai gadskārtai, “Bitītes” izveides iniciatore un Piedrujas bibliotekāre Jeļena Račicka sarīkoja pērlīšu izstrādājumu izstādi, kurā ir ap simts dažādu smalku rokdarbu. Lielākoties tās ir kaklarotas, tostarp arī ļoti krāš-ņas, bet ir arī tapušas dažādas puķes no pērlītēm. Sievietes mēģina izgatavot arī neliela izmēra rotaslietas, piemēram, gredzenus.

Sevišķi daudz jaunu ideju piespēlē Ņina Vasiļjeva un Regīna Žmeido, kuras pulciņa vērtīgumu visupirms saskata regulārā kontaktēšanās iespējā cilvēkiem ar kopīgām interesēm: “Gadās, ka nevaram sagaidīt dienu un laiku, kad jāpulcējas kopā, tāpēc bibliotēkā ierodamies neplānoti. Uz to, lai no pērlītēm izgatavoju puķes, mani “pabīdīja” meita, kura ieraudzīja šo krāšņumu internetā un jautāja: “Mamma, tu vari tādas uztaisīt?” Manas pirmās darinātās puķes bija gerberas, pēc tam tapa arī citas. Visus rokdarbus taisu dāvanām, daudz kas jau ir uzdāvināts radiem, draugiem, paziņām.”

Dažas citas rokdarbu pulciņa dalībnieces padalījās savos iespaidos pēc gadu ilga darba. Starp citu, pašā svarīgākajā jautājumā valdīja dziļa vienprātība, proti, ka nepienāks tāds laiks, kad pulciņa darbība izsīks un apstāsies.

Marija Kazaķeviča: “Ar savu aktīvu darbību vietējām tenkotājām aizbāzām mutes. Lai runā, ko grib, bet mums ir konkrēts rezultāts. Nesen sagatavoju sūtīšanai paku ar bižutēriju uz Jelgavu saviem tuviniekiem. Visi mani radi, paziņas ar lielu prieku pieņem šīs dāvanas, jo tās ir ļoti skaistas un mūsdienīgas, turklāt tās glabā roku siltumu. Man arī tas sanāk lētāk nekā pirkt veikalā. Dāvināju tās brāļadēla sievai, kura dzīvo Daugavpilī — viņa tūlīt pielaikoja, un acīs bija ļoti liels prieks. Man nekas nepaliek skapī, visam rodu pielietojumu. Cik iztērējos — neskaitu. Es netaisu puķes, tikai rotaslietas.”

Tatjana Prašmute: “Divās istabās mītam četri: es, vīrs un divi dēli. Rokdarbi pamatā top vakaros, bet viens otram netraucējam. Es ar savu darbu izvietojos pie mazā tējas galdiņa, viņi skatās televizoru. Visus savus pašas izgatavotos rotājumus sadāvināju uz Ziemassvētkiem. Speciāli vīriešiem no pērlītēm neko netaisīju, bet dažas mūsu sievietes gan ir mēģinājušas radīt arī tādus darbus.”

Raisa Anetjko: “Mans vīrs pats palūdza sataisīt viņam krāšņu rokassprādzi, ļoti laba izdevās. Protams, darinot rokassprādzi vīrieša rokai, vajag izmantot izturīgākus materiālus — diega vietā izmantoju makšķerauklu. Arī pati rokassprādze ir platāka nekā tradicionālā. Bet izgatavošanas princips ir viens un tas pats, tikai vīriešiem domātās rotaslietas vizuāli ir nedaudz citādākas. Viņiem var taisīt pērlīšu jostas, kaklasaites, mobilajiem somiņas un daudz ko citu. Ļoti plašs spektrs.”

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru